SWEN staat voor: Stichting Wijn Examens Nederland.
De SWEN is een onafhankelijke stichting die in 1984 is opgericht om helderheid te verschaffen in de niveaus van de verschillende wijnexamens. Hiervoor werden niveaueisen geformuleerd waar de wijnexamens aan getoetst konden worden. Aanvankelijk waren dit slechts drie niveaus. In 2005 werd Niveau 4 toegevoegd, het hoogste Nederlandse wijnexamen, het Magister Vini.

Sinds 2012 wordt gewerkt met een basisniveau wijn (SWEN 0). Dit basisniveau wordt nu SWEN niveau 1 waardoor alle andere niveaus met ingang van 2015 zijn opgeschoven. Inhoudelijk zijn de verschillende niveaus dus niet gewijzigd!

Onderstaand het overzicht met de nieuwe indeling, zoals die vanaf 1 januari 2015 geldt, met daarachter de via de Wijnacademie (examinering niveau 1 t/m 4) en de Stichting Magister Vini (5) te behalen certificering.

Wijziging indeling SWEN niveaus per 1 januari 2015:

SWEN Examenniveau Wijnacademie
1 Swen basisexamen (was 0) 1 Wijnvignet ®
2 Swen examen niveau 2 (was 1) 2 Wijnoorkonde ®
3 Swen examen niveau 3 (was 2) 3 Wijnbrevet ®
4 Swen examen niveau 4 (was 3) 4 Vinoloog van de Wijnacademie ®
5 Swen examen niveau 5 (was 4) 5 Magister Vini ®

 

Wat betekent dit voor jou?
Niets! Want inhoudelijk zijn de niveaus niet gewijzigd.

Daarnaast is Jeroen SWEN Register Wijndocent® én Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie®. Hierdoor is hij uitstekend op de hoogte van de actuele exameneisen en de ontwikkelingen binnen zowel de SWEN als de Wijnacademie.