Over het algemeen kun je zeggen dat wij in Nederland onze witte wijnen te koud drinken – en onze rode wijnen te warm. Wat is de juiste serveertemperatuur voor wijn?


Wat is de juiste serveertemperatuur voor wijn? De serveertemperatuur is sterk afhankelijk van de wijn die je gaat drinken. Het is belangrijk om te weten dat de temperatuur van een wijn positieve en negatieve elementen zal versterken. Serveer je een witte wijn te koud dan zal de geur en smaak minder goed aanwezig zijn. Is een rode wijn te warm dan kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als branderig. Het is dus belangrijk om hiervoor op te passen.

Veel mensen serveren een rode wijn op kamertemperatuur. Dit lijkt de ideale temperatuur maar…  De kamertemperatuur wordt dan wel gezien als zijnde tussen 15 – 18 °C. Niet zoals wij tegenwoordig onze kamertemperatuur hebben tussen 20 – 22 °C.

Hieronder een handige tabel:

Soort wijn Serveertemperatuur
Zoete-, eenvoudige witte-, rosé- en mousserende wijnen tussen   6 – 10 °C
Apéritief- en dessertwijnen tussen   8 – 10 °C
Jonge fruitige en lichte rode wijnen tussen 10 – 12 °C
Complexe, droge witte wijnen tussen 12 – 16 °C
Krachtige rode wijnen en port tussen 15 – 18 °C

Hou hierbij altijd in gedachten dat je een wijn beter te koud kunt serveren, dan te warm.

Wijn bereikt na het schenken uiteindelijk toch de kamertemperatuur. Dus als je de wijn wat koeler inschenkt is dat niet erg. Zeker niet in een warmere omgeving. Proef voor het effect maar eens een glas rode wijn dat bijvoorbeeld even buiten in de zon of bij de verwarming heeft gestaan.

Voor meer wijnvragen – en de antwoorden daarop:
Download hier het gratis e-book: De 25 Meest Gestelde Vragen Over Wijn