Tranen in jouw wijnglas?

  • tranen-wijnglas

Tranen in jouw wijnglas?

Tranen in je wijnglas. Er doen verschillende verhalen de ronde over hoe dat komt. Het zou een teken van kwaliteit zijn. Of een indicatie over het zoetgehalte van de wijn. Maar hoe zit dat nou?

Heb je ook wel eens gezien dat een wijn tranen heeft? Wanneer je een glas wijn ronddraait, dat er dan als het ware tranen langs de rand van het glas naar beneden lopen?

Vaak is dit een indicatie over de hoeveelheid alcohol of viscositeit van de wijn. Op het moment dat je het glas ronddraait is alles in beweging. Zetten we het glas neer dan zal de wijn naar beneden lopen en zich weer volledig op de bodem van het glas bevinden. Omdat wijn uit verschillende componenten bestaat waaronder water en alcohol zal dit niet allemaal tegelijk gaan. Dit heeft te maken met het “gewicht” van elk apart onderdeel. 

Alcohol is zwaarder dan water en zal dan ook langzamer langs de rand naar beneden lopen. Hoe meer alcohol, hoe meer en hoe langzamer de tranen langs het glas naar beneden lopen.

Of een wijn wel- of geen tranen heeft wordt ook nog wel eens genoemd als een teken van kwaliteit. Dat is echt niet zo. Tranen geven niet aan of het een goede kwaliteit wijn is. Het is slechts een indicatie van de hoeveelheid alcohol.

Voor meer wijnvragen – en de antwoorden daarop:
Download hier het gratis e-book: De 25 Meest Gestelde Vragen Over Wijn

 

2017-10-11T10:20:41+02:00