Een wijn met kurk, daarmee bedoelen we niet een paar stukjes kurk, die in de wijn drijven.
Die stukjes zijn waarschijnlijk in de wijn terecht gekomen door het verkeerd openen van de fles.
Nee, Wijn met kurk is een wijn met een fout.
Heb je wel eens een wijn geroken die kurk heeft?
Je ruikt dan bijvoorbeeld muffe oude kelders, nat karton of natte hond in een oud vaatdoekje.
De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Als je het aandurft om deze wijn te proeven dan smaakt die vaak naar kurk en is erg bitter en stroef.
Je weet dan gelijk dat deze wijn slecht is. Kurk is één van de fouten die een wijn kan hebben. En jammer genoeg gaat die fout ook niet meer weg door bijvoorbeeld de wijn even te laten staan.
Heel mooi gezegd is het een bacterie, trichloroanisol (afgekort TCA) die vaak door gebruik van een natuurkurk veroorzaakt wordt. Het is een bacterie die in een fles, maar ook in een vat kan ontstaan. De aanwezigheid van bijvoorbeeld schimmels, gisten en andere stoffen gaan een reactie aan met chloor waardoor dit ontstaat. Chloor wordt gebruikt bij het behandelen van kurk voordat deze op de fles komt.
Het ontstaan van “kurk” heeft dus niets te maken met leeftijd van de wijn, mocht je dat kunnen denken.
En let op: deze fout kan ook voorkomen bij wijnen die een schroefdop hebben!
Dit komt omdat bijvoorbeeld ook hout van de wijnkistjes of pallets een infectie met het stofje TCA kunnen hebben. De wijn is dan al besmet op het moment dat hij de fles in gaat.
In een restaurant kun je deze fles terugsturen en maken ze graag een nieuwe fles voor je open. Als je de wijn bij de wijnspeciaalzaak hebt gehaald, doe er dan zo snel mogelijk de echte kurk weer op en ga er mee terug. Als het goed is, krijg je een nieuwe fles van dezelfde wijn.
Voor meer wijnvragen – en de antwoorden daarop:
Download hier het gratis e-book: De 25 Meest Gestelde Vragen Over Wijn